Klasyfikator Żywności oferty pracy i opis zawodu

Klasyfikator żywności analizuje i ocenia surowce roślinne i zwierzęce pod kontem dalszego przetwórstwa spożywczego lub przydatności do spożycia. Jego praca polega na ocenie organoleptycznej, ważeniu i analizie technologicznej badanych surowców. Pozostałe obowiązki pracownika na tym stanowisku to takie zabezpieczenie miejsca, w którym przechowywane są produkty, aby nie uległy one zniszczeniu pod wpływem warunków atmosferycznych, kradzieży czy też zepsuciu oraz prowadzenie rejestru surowców wraz a adnotacjami o jakości i dalszej przydatności. W swojej pracy klasyfikator posługuje się specjalistycznymi urządzeniami i metodami technologicznymi. By zostać klasyfikatorem żywności trzeba posiadać stosowne wykształcenie. Kierunek zależny jest od rodzaju analizowanych produktów. Może to być szkoła zawodowa o specjalności młynarz, aparatowy browarnictwa, przetwórstwa mięsnego, drobiarstwa albo przetwórstwa owocowo-warzywnego, operator procesów technologicznych bądź operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Niezbędne jest również posiadanie aktualnej książeczki Sanepidu.