Sommelier oferty pracy i opis zawodu

Sommelier nie jest zbyt popularnym w Polsce zawodem. Obowiązkiem osoby zatrudnionej na tym stanowisku jest rozpoznawanie jakości oraz gatunków win. Sommelierzy często pracują w hotelach o wysokim standardze, podając wino do stolika przy zachowaniu odpowiednich zasad. Sommelier powinien dopasować wino do potrawy, otworzyć butelkę przy kliencie, dokonać degustacji i oceny podanego trunku, opisać konsystencję, smak, zapach i kolor wina, wiek, a także opowiedzieć o jego pochodzeniu. Do obowiązków sommeliera należy też odpowiedni dobór kieliszków. Wymogi związane z wykształceniem sommeliera nie są sprecyzowane. Istotne są bowiem inne walory przyszłego pracownika, takie jak doświadczenie zawodowe na podobnym stanowisku, bogata wiedza o gatunkach win, wysoka kultura osobista oraz komunikatywność. Konieczna jest także komunikatywna znajomość języków obcych. Obowiązki sommeliera przypominają pracę kelnera, ale ten pierwszy zajmuje się tylko winami.