Piekarz oferty pracy i opis zawodu

Piekarz zajmuje się wytwarzaniem pieczywa, czyli różnych gatunków chleba i bułek. Piekarz zgodnie z recepturą, z mąki, wody, drożdży i dodatków wykonuje pieczywo forując odpowiednie kształty wyrobów, a ponadto obsługuje maszyny, urządzenia i piece, czyści je. Osoba zatrudniona na stanowisku piekarza powinna mieć wykształcenie zawodowe i kurs czeladniczy, wykształcenie średnie techniczne o kierunku technologia żywienia i praktykę oraz kursy bhp i sanitarne. Inne wymogi to dobra kondycja fizyczna i sprawnie działające zmysły węchu raz smaku. Dyskwalifikują choroby skóry, alergie i padaczka. Piekarz powinien być osobą dokładną, cierpliwą, uważną i zdolną do współpracy z zespołem. Piekarz musi sprawnie oceniać organoleptycznie jakość surowców i gotowego wyrobu. Praca często przebiega w systemie zmianowym. Zmiana trwa 8-9 godzin, przeważnie w godzinach nocnych, także w dni świąteczne i w niedziele. Pracę wykonuje się w białym fartuchu i czepku, należy zachowywać szczególną ostrożność, ponieważ piekarz narażony jest na oparzenia, przeciążenia, wdychanie pyłu.

Piekarz - publikacje


...


O ZAROBKACH CZASEM NIE ROZMAWIAMY NAWET Z RODZINĄ


85 PROC. PRACOWNIKÓW ODNOTOWUJE NADGODZINY


MODEL WORK FROM ANYWHERE NA POLSKIM RYNKU PRACY


...


Świdnica | Spada bezrobocie