Rzeźnik oferty pracy i opis zawodu

Do obowiązków rzeźnika należy ubój zwierząt i obróbka tusz. Rzeźnik porcjuje mięso i pomaga w wyrabianu wędlin. Rzeźnik jest zawodem z perspektywami, zawsze będzie zapotrzebowanie na tego typu pracowników. Na zachodzie europy już teraz jest to zawód deficytowy i rzeźnikom feruje się tam wynagrodzenia w wysokości kilku tys. zł (5-7 tys. zł). Rzeźnik powinien być absolwentem Zasadniczej Szkoły Zawodowej o kierunku rzeźniczym, albo rozpocząć pracę w zakładach mięsnych czy rzeźni i po 3 latach przystąpić do egzaminu czeladniczego w izbie rzemieślniczej, a po 6 latach pracy przystąpić może do egzaminu mistrzowskiego. Kandydat na rzeźnika cechować musi się siłą fizyczną, opanowaniem, zręcznością i precyzją, odpornością na pracę w niskich temperaturach, a także nie może bać się widoku krwi oraz uboju. Wymagany jest bardzo dobry stan zdrowia, w szczególności brak chorób zakaźnych. W pracy obowiązuje strój roboczy – biały fartuch.