Pierwszy IT Picnic zorganizowany przez SOFTSWISS zgromadził blisko 400 uczestników w przestrzeni Miami Wars. Goście spędzili popołudnie na prelekcjach technologicznych, networkingu nad Wisłą oraz w specjalnej strefie partnera wydarzenia - LinkedIn. Format edutainment, łączący naukę z rozrywką, spotkał się z bardzo dobrym odbiorem: uczestnicy docenili zarówno przyjazną atmosferę, jak i praktyczne wskazówki ekspertów.
W 2025 roku cyberprzestępczość może kosztować światową gospodarkę nawet 10,5 bln dolarów, co czyni ją jednym z najważniejszych priorytetów biznesu. To napędza zapotrzebowanie na ekspertów w tej dziedzinie, jednak szacuje się, że na rynku globalnie brakuje 4,8 mln takich specjalistów. Równolegle branża IT przechodzi transformację dzięki technologiom low-code i no-code - w tym roku aż 70% nowych aplikacji ma powstać w oparciu o te rozwiązania, czyli niewymagające specjalistycznej wiedzy progamistycznej. Więcej o trendach rynku pracy IT w opublikowanym dziś raporcie ManpowerGroup 'IT World of Work 2025 Outlook'.
Kobiety częściej niż mężczyźni myślą o zmianie pracy. Zmianę pracodawcy planuje też blisko połowa pracowników z pokolenia millenialsów. Biorąc pod uwagę miejsce pracy o odejściu myśli też co druga osoba pracująca tylko zdalnie. Sytuację komplikuje brak zaufania do przełożonych, na który wskazuje aż 29% pracowników w Polsce. W takiej atmosferze niepewność dotycząca przyszłości zawodowej dotyka blisko jednej trzeciej zatrudnionych. Więcej w analizie przygotowanej przez ManpowerGroup.
Dla wielu osób utrzymanie koncentracji przez cały dzień pracy stanowi nie lada wyzwanie. Bardzo często nawet kilka kaw wypitych w trakcie obowiązków nie wystarcza, aby utrzymać odpowiedni poziom energii. W takim momencie z pomocą przychodzą woreczki energetyczne. Dzięki swoim właściwościom pozwalają na skuteczne podniesienie poziomu energii, a przy tym są bezpieczne w stosowaniu.
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco z rynkiem pracy
Wysyłając formularz akceptujesz regulamin
Dawniej zawód kucharza nie cieszył się renomą, dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Znani kucharze i restauratorzy często pojawiają się w mediach, a ci najlepsi nie narzekają na brak pracy i niskie zarobki.
Dzisiejszy kucharz idealny to doskonały rzemieślnik, artysta i często przedsiębiorca w jednej osobie. Wybierając dla siebie tę ścieżkę kariery, należy pamiętać, że nie od razu zostaniemy drugim Gordonem Ramsay'em. Warto jednak spróbować, jeśli dostrzegamy w sobie kulinarną smykałkę, bo być może droga do sukcesu prowadzi przez... kuchnię. Dla kogo więc zawód kucharza jest najlepszym wyborem?
Smak - warunek konieczny. Zmysł smaku i węchu to niezbędne narzędzia do pracy w kuchni.
Zdrowie - Ze względu na kontakt z żywnością, kucharz powinien cieszyć się dobrym zdrowiem.
Poczucie estetyki - Nie od dziś wiadomo, że jemy również oczami, dlatego wygląd potrawy ma niemały wpływ na jej ocenę.
Zorganizowanie - Chodzi o organizację czasu pracy i kolejności wykonywanych czynności, a także o utrzymywanie należytego porządku w kuchni.
Elastyczność - Praca kucharza wiąże się z obsługa przyjęć i imprez. Trzeba być gotowym na pracowite weekendy, także do późnych godzin nocnych.
Umiejętność pracy pod presją czasu - Przydatna zwłaszcza w miejscach cieszących się dużą popularnością wśród gości.
Otwartość - Chęć zdobywania nowych doświadczeń kulinarnych i smakowych na pewno wzbogaci warsztat i zainspiruje do tworzenia oryginalnych przepisów.
Zawód kucharza można zdobyć kończąc szkołę gastronomiczną - zawodową lub technikum. Nauczysz się tam przyrządzania potraw, sposobów podania i dekoracji oraz obsługi imprez okolicznościowych. Nauka w takiej szkole kończy się egzaminem oraz uzyskaniem dyplomu kucharza małej gastronomii lub technika technologii żywności. Wykształcenie kulinarne proponują także niektóre prywatne uczelnie wyższe. Niebagatelne znaczenie mają również praktyki, na których uczniowie mogą sprawdzić swoje umiejętności i podejrzeć mistrza kuchni.
Aby prowadzić własną restaurację lub pracować jako kucharz, nie jest potrzebne wykształcenie gastronomiczne, będzie ono natomiast dodatkowym atutem, często branym pod uwagę przez rekruterów. Kandydaci na stanowisko kucharza, koniecznie muszą posiadać aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych (nie mylić z książeczką sanepidowską, która w świetle prawa, od 2008 roku straciła status dokumentu medycznego). W gestii zatrudniającego jest skierowanie przyszłego pracownika na badania lekarskie.
Swoje kulinarne ambicje można spełniać nie tylko w restauracyjnej kuchni. Możliwości jest naprawdę sporo. Polem do popisu stają się kursy kulinarne i warsztaty, które cieszą się wielkim zainteresowaniem. Do grona entuzjastów, dołączyła ostatnio nawet księżna Kate, która zapisała się na dwutygodniowy kurs gotowania w prestiżowej Leiths School of Food and Wine.
Szkoleniowcy mają więc ręce pełne roboty. Warto śledzić aktualne kulinarne trendy, a wtedy przyciągnięcie znacznej liczby uczestników nie powinno stanowić problemu. Na topie jest zdrowa organiczna żywność, kursy sushi, latte art, kuchnia tradycyjna, rodem z przepiśników naszych babć, a także klasyki - kuchnia włoska, meksykańska, francuska lub azjatycka. Organizowane są nawet warsztaty kulinarne dla dzieci. Ogromną popularnością cieszą się kulinarne blogi, których autorzy zarabiają całkiem niezłe pieniądze, a ci najlepsi wydają własne książki kulinarne. Na fali kuchennego szaleństwa powstało wiele programów telewizyjnych (Top Chef, MasterChef, Kuchenne Rewolucje czy Hell's Kitchen). Ich uczestnicy mają okazję zareklamować swoje umiejętności oraz restauracje i jeśli wypadną dobrze, nie będą narzekać na brak propozycji.
To zależy od stażu, formy wykonywanej pracy i renomy miejsca zatrudnienia. Samodzielni kucharze sami generują wysokość swoich zarobków. Szacuje się, że początkujący kucharz zarabia w granicach 1200 - 1500 zł, mistrzowie i szefowie kuchni - od 2 tys. wzwyż. Kulinarne gwiazdy mogą liczyć na dochody rzędu kilkudziesięciu tysięcy miesięcznie. Natomiast sam Jamie Olivier, otwierający ranking najbogatszych kucharzy na świecie, może pochwalić się zarobkami rzędu 44 mln. funtów rocznie, co daje mu 501 miejsce na liście najzamożniejszych osób w Wielkiej Brytanii.
Zawód kucharza daje wachlarz możliwości oraz ciekawą i pełną wyzwań twórczą pracę. Obecnie jest coraz bardziej cenioną w Polsce profesją, a kulinarne talenty maja szansę na zawodowy sukces i samorealizację.
Artykuł powstał przy udziale męskiego bloga kulinarnego www.bajceps.pl
Środa, 15 października 2014
© 1998-2025 JOBS.PL SA. Wszelkie prawa zastrzeżone.