Jak wynika z raportu 'Global Talent Tracker', opracowanego przez Hays we współpracy z Oxford Economics, Polska redefiniuje swoją rolę na arenie międzynarodowej. Porzucając wizerunek taniego rynku dla outsourcingu prostych procesów, polski rynek coraz silniej zabiega o projekty inwestycyjne wymagające eksperckich kompetencji.
Zmiany klimatyczne i rosnąca świadomość na temat jakości powietrza sprawiają, że europejskie miasta szukają sposobów na ograniczenie emisji spalin. Jednym z najgłośniejszych rozwiązań są Strefy Czystego Transportu (SCT), które stają się faktem również w Polsce. Dla wielu kierowców, zwłaszcza właścicieli starszych pojazdów z silnikiem Diesla, to sygnał, że nadchodzą istotne zmiany.
Holandia od lat pozostaje jednym z najbardziej atrakcyjnych rynków pracy dla spawaczy. Branża metalowa, stoczniowa, automotive oraz projekty offshore tworzą stałe zapotrzebowanie na fachowców, którzy potrafią pracować w nowoczesnych zakładach produkcyjnych i na konstrukcjach stalowych.
Branża izolacji przemysłowych w Europie rozwija się wyjątkowo szybko. Firmy prowadzą duże inwestycje w rafineriach, elektrowniach, stoczniach i zakładach produkcyjnych - dlatego zapotrzebowanie na doświadczonych monterów izolacji stale rośnie.
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco z rynkiem pracy
Wysyłając formularz akceptujesz regulamin
Dawniej zawód kucharza nie cieszył się renomą, dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Znani kucharze i restauratorzy często pojawiają się w mediach, a ci najlepsi nie narzekają na brak pracy i niskie zarobki.

Dzisiejszy kucharz idealny to doskonały rzemieślnik, artysta i często przedsiębiorca w jednej osobie. Wybierając dla siebie tę ścieżkę kariery, należy pamiętać, że nie od razu zostaniemy drugim Gordonem Ramsay'em. Warto jednak spróbować, jeśli dostrzegamy w sobie kulinarną smykałkę, bo być może droga do sukcesu prowadzi przez... kuchnię. Dla kogo więc zawód kucharza jest najlepszym wyborem?
Smak - warunek konieczny. Zmysł smaku i węchu to niezbędne narzędzia do pracy w kuchni.
Zdrowie - Ze względu na kontakt z żywnością, kucharz powinien cieszyć się dobrym zdrowiem.
Poczucie estetyki - Nie od dziś wiadomo, że jemy również oczami, dlatego wygląd potrawy ma niemały wpływ na jej ocenę.
Zorganizowanie - Chodzi o organizację czasu pracy i kolejności wykonywanych czynności, a także o utrzymywanie należytego porządku w kuchni.
Elastyczność - Praca kucharza wiąże się z obsługa przyjęć i imprez. Trzeba być gotowym na pracowite weekendy, także do późnych godzin nocnych.
Umiejętność pracy pod presją czasu - Przydatna zwłaszcza w miejscach cieszących się dużą popularnością wśród gości.
Otwartość - Chęć zdobywania nowych doświadczeń kulinarnych i smakowych na pewno wzbogaci warsztat i zainspiruje do tworzenia oryginalnych przepisów.
Zawód kucharza można zdobyć kończąc szkołę gastronomiczną - zawodową lub technikum. Nauczysz się tam przyrządzania potraw, sposobów podania i dekoracji oraz obsługi imprez okolicznościowych. Nauka w takiej szkole kończy się egzaminem oraz uzyskaniem dyplomu kucharza małej gastronomii lub technika technologii żywności. Wykształcenie kulinarne proponują także niektóre prywatne uczelnie wyższe. Niebagatelne znaczenie mają również praktyki, na których uczniowie mogą sprawdzić swoje umiejętności i podejrzeć mistrza kuchni.
Aby prowadzić własną restaurację lub pracować jako kucharz, nie jest potrzebne wykształcenie gastronomiczne, będzie ono natomiast dodatkowym atutem, często branym pod uwagę przez rekruterów. Kandydaci na stanowisko kucharza, koniecznie muszą posiadać aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych (nie mylić z książeczką sanepidowską, która w świetle prawa, od 2008 roku straciła status dokumentu medycznego). W gestii zatrudniającego jest skierowanie przyszłego pracownika na badania lekarskie.
Swoje kulinarne ambicje można spełniać nie tylko w restauracyjnej kuchni. Możliwości jest naprawdę sporo. Polem do popisu stają się kursy kulinarne i warsztaty, które cieszą się wielkim zainteresowaniem. Do grona entuzjastów, dołączyła ostatnio nawet księżna Kate, która zapisała się na dwutygodniowy kurs gotowania w prestiżowej Leiths School of Food and Wine.
Szkoleniowcy mają więc ręce pełne roboty. Warto śledzić aktualne kulinarne trendy, a wtedy przyciągnięcie znacznej liczby uczestników nie powinno stanowić problemu. Na topie jest zdrowa organiczna żywność, kursy sushi, latte art, kuchnia tradycyjna, rodem z przepiśników naszych babć, a także klasyki - kuchnia włoska, meksykańska, francuska lub azjatycka. Organizowane są nawet warsztaty kulinarne dla dzieci. Ogromną popularnością cieszą się kulinarne blogi, których autorzy zarabiają całkiem niezłe pieniądze, a ci najlepsi wydają własne książki kulinarne. Na fali kuchennego szaleństwa powstało wiele programów telewizyjnych (Top Chef, MasterChef, Kuchenne Rewolucje czy Hell's Kitchen). Ich uczestnicy mają okazję zareklamować swoje umiejętności oraz restauracje i jeśli wypadną dobrze, nie będą narzekać na brak propozycji.
To zależy od stażu, formy wykonywanej pracy i renomy miejsca zatrudnienia. Samodzielni kucharze sami generują wysokość swoich zarobków. Szacuje się, że początkujący kucharz zarabia w granicach 1200 - 1500 zł, mistrzowie i szefowie kuchni - od 2 tys. wzwyż. Kulinarne gwiazdy mogą liczyć na dochody rzędu kilkudziesięciu tysięcy miesięcznie. Natomiast sam Jamie Olivier, otwierający ranking najbogatszych kucharzy na świecie, może pochwalić się zarobkami rzędu 44 mln. funtów rocznie, co daje mu 501 miejsce na liście najzamożniejszych osób w Wielkiej Brytanii.
Zawód kucharza daje wachlarz możliwości oraz ciekawą i pełną wyzwań twórczą pracę. Obecnie jest coraz bardziej cenioną w Polsce profesją, a kulinarne talenty maja szansę na zawodowy sukces i samorealizację.
Artykuł powstał przy udziale męskiego bloga kulinarnego www.bajceps.pl
Środa, 15 października 2014
© 1998-2025 JOBS.PL SA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
